Related Articles

38 users responded in this post

Subscribe to this post comment rss or trackback url
User Gravatar
claudia said in December 26th, 2009 at 4:17 pm

anul trecut am fost de craciun la o biserica catolica din Ulm,a fost superb.ai mareee dreptate,ceva nu e in regula la noi ortodocsii,nu mai e aceea atractie,magie.in copilaria mea parca era altfel.

User Gravatar
Cristian said in December 26th, 2009 at 4:41 pm

Eu fiind botezat romano catolica ma duc la Calvaria
Ma duc la fel de des :) ca si tine numai cu alte ocazii.Adevarul e ca slujbele sunt scurte si la obiect.

Eu zic ca nu tb sa mergi la biserica cu forta,sau din obligatie.Tb sa fie o chemare si sa stai cat simti ca ti-ai reglat tu lucrurile cu Dumnezeu.

Daca tu te simti implinit dupa 20 min ,30 min ok.

O alta chestie , mergem la biserica de sarbatori pt. faptul ca toata lumea merge ? ca sa nu fim noi diferiti ?

Poate face mai mult sa mergi intr-o zi in care biserica e goala sa spui o rugaciune in liniste si sa te regasesti….Poate conexiunea cu Dumnezeu e mai buna atunci…(la mine asa e :) )

User Gravatar
Adrian SM said in December 26th, 2009 at 4:54 pm

Nu numa cu aia ortodoxa e probleme. Si aia reformata ar trebui reformata. Unii enoriasi mai cu dare de mana au pretentia sa fie amintiti la slujba cand doneaza sume mai substantiale,fostul paroh de la biserica Németi nu a vrut sa-i rezolve un loc de veci lui mama pe motiv ca era ramasa mult in urma cu contributiile anuale.Martin Luther cred ca se invarte in mormant de rusine…
Eu nu ma duc decat extrem de rar la biserica, pentru ca am observat ca multa lume merge doar sa se dea in spectacol, pentru ca da bine la public, pentru a barfi…

User Gravatar
tac'su said in December 26th, 2009 at 5:14 pm

Mi-ai luat-o inainte. De vre-o doua saptamani ma gandesc la subiectul asta. Ai perfecte dreptate. Mai mult, studiaza colindele de craciun: peste jumatate sunt triste, sunt parca doine de jale nu cantece de bucurie ca S-a nascut Mantuitorul. Apoi toate slujbele: sunt lungi, plicticoase, si pline de jale. Eu am fost botezat ortodox, dar ma simt mult mai bine intr-o biserica catolica.

User Gravatar
Oana said in December 26th, 2009 at 5:59 pm

Mda

User Gravatar
Adrian SM said in December 26th, 2009 at 6:40 pm

@Oana Vezi ce subiecte serioase discutam noi satmarenii… :)

User Gravatar
Gabriel LES said in December 26th, 2009 at 8:24 pm

Nu vreau sa ma bag la discutia asta, stiti voi de ce, :) dar pentru Darius …. o sa iti trimit un colind care sper sa iti placa. E cantat de Lavi, dar versurile sunt suberbe.

User Gravatar
Trexel said in December 27th, 2009 at 12:51 am

deci sunt pe jos, dau din picioare
io acu am vast ca la tine in meniu este un link unde zice “Scrie-ne”
noa frate, acu stiu de ce suferi :)

User Gravatar
UNGURU said in December 27th, 2009 at 9:34 am

Prietene Satmareanu te saluta UNGURU.Prietene Satmareanu asa cum ai scris,asa si UNGURU merge la biserica de Pasti,de Craciun ,de Anul nou,si inca de 3-4 ori inainte de Pastila impartasit si cuminecat ,de Rusalii, si apoi daca este musai ,dar numa musai la vreo cununie ,parastas,botez etc etc.Noah daca sunt in biserica mai cint cintari bisericesti si analizez critic cuvintele care ne spune parintele in biserica,referitor ca ,,Biserica ortodoxa are o maaaaaaaare problema “este foarte adevarat, ca acuma pare-se cva functioneaza ca si un mare srl,taxa de talger,taxa de clopote, contributzia anuala,donati ale celor mai cu stare,taxa la sarutatul cruci,taxa de la sfiintitul casei,etc cam multe taxe neimpozitabile ,dar cind vine vorba de ajutatul unor oameni sarmani cu mincare calda pentru acestia si obiecte de imbracaminte si cele necesare , nu sunt bani pentru acestea , ar mai fi multe de comentat in comentarii negative si la preafericitul Daniel ,si la preasfiintitul Oradiei Sofronie Drincec, si la conducatori Biserici Ortodoxe, dar acestia ,,crestinii simpliortodocshi“ asteptam ca sa-i pedepseasca Dumnezeu pentru faptele lor, macar cu atita suntem cu sperantza:)))))))))))).PreteneSatmareanu te saluta UNGURU.

User Gravatar
Vania said in December 27th, 2009 at 11:06 am

Presupun că probleme au cei care merg la biserică de două ori pe an.

E de dorit ca, în problemele Bisericii, să se pronunţe cei care au tangenţă cu aceasta… Probleme ar fi ele destule. De pildă, când un episcop ortodox s-a împărtăşit la papistaşi, n-am prea văzut reacţii. Firesc era să iasă în stradă cel puţin opt milioane de credincioşi revoltaţi, cum s-ar fi întâmplat în Grecia sau în Rusia…

User Gravatar
Cristian said in December 27th, 2009 at 3:28 pm

@Vania cu tot respectul ,nu cred ca e firesc sa fii iesit oamenii in strada.
Sincer ma surprinde faptul ca ganditi asa.
Eu vad putin diferit lucrurile si nu conteaza religia in care crezi ,cultul de care apartii ,ci sa fii un om bun,care il accepta pe cel de langa el chiar daca are alta religie etc.
Nu pot sa cred ca un om care se crede crestin ar fi capabil sa iasa in strada pentru ca un episcop
s-a impartasit “simbolic” la un alt cult.
Cei care ies in strada pentru asa ceva fac parte din marea masa de manevra a unei instituii si a unor oameni care in numele lui DUmnezeu ,fac cu totul alte lucruri decat ar trebui sa faca.

User Gravatar
Cristian said in December 27th, 2009 at 3:29 pm

scuze pt unele greseli ….am scris rpd.

User Gravatar
Adrian SM said in December 27th, 2009 at 3:34 pm

@ Cristian Eu numesc asta fanatism idiot… (chestia cu ieşitul în stradă pe motive religioase)

User Gravatar
UNGURU said in December 27th, 2009 at 6:13 pm

Pretene Satmareanu te saluta iarasi UNGURU care scrie o replica lui @Vania care este in tema.@Vania in legatura cu ,,episcopul ortodox“aceste lucruri s-au intimplat in Bihar,mai sunt si alte lucruri nemultumitoare legate de ,,episcopul ortotox“de genul ,,cultul personalitati“o fotografie in intregime din cap pina-n picioare a episcopului invesmintat in toate cele bisericesti,in fiecare biserica din episcopia lui,apoi si cheltuirea exorbitanta a unor fonduri pentru obiecte bisericesti si vesmite bisericesti aduse tocmai de la muntele Athos.noah tocmai de aceea UNGURU bea banii de donatie la biserica:)))))) noah stiti vorba aceea,,Nu este treaba enoriasului ortodox,ce face popa cu banii biserici ortodoxe,treaba lui sa de-a bani ca de restul se ocupa Dumnezo:)))))))))).Pretene Satmareanu te saluta UNGURU.

User Gravatar
tac'su said in December 27th, 2009 at 6:45 pm

Din cate stiu, episcopul s-ar putea sa fie mitropolit de Timisoara si sa-l cheme Nicolae Corneanu. Cinste lui. Intamplator acum 10 ani am avut ocazia sa-l servesc si sa stau de vorba cu el. Este un om deosebit. A fost unul dintre primii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane care a retrocedat lacasele de cult credinciosilor greco-catolici.Eu sunt pentru conciliere intre confesiuni, religii, credinte. In fond si la urma urmei fiecare este liber sa creada in ceea ce doreste. Botezul la varsta de cateva luni, dupa mine, este ceva impus. Daca atunci cand ai discernamant constati ca religia in care ai fost botezat nu este ceea ce cauti ce-i de facut?
Oricum asta este un subiect destul de sensibil, care nu se poate dezvolta in cateva randuri.
Domnul cu voi, doamna cu mine.

User Gravatar
tac'su said in December 27th, 2009 at 7:03 pm

M-am incalzit. Daca nu exista toleranta fata de alte credinte ajungem la fanatism religios. Credeti ca de exemplu : toti musulmanii sunt teroristi? Nu doar cei fanatici. Credeti toti credinciosii ( ortodocsi sau catolici, sau protestanti) ar iesi in strada sa protesteze ca un ierarh s-a confesat intr-o alta biserica decat a lui? Nu, doar cei fanatici. Credeti ca sunt mai multi Dumnezei? Fiecare Si-a facut lumea Lui? NU.
Na, ca m-am suparat de nu sa poate. Poate-s fanatic.

User Gravatar
tac'su said in December 27th, 2009 at 7:08 pm

@Vania: probleme nu au cei ce merg doar de 2 ori pe an la biserica. Probleme au cei ce nu gandesc rational, sau nu pot gandi.
I-mi cer scuze daca am jignit pe cineva. Sincer am spus ce simt, fara ranchiura.

User Gravatar
Satmareanu said in December 27th, 2009 at 8:30 pm

@claudia
Preotul de la biserica de la tara unde mergeam eu cand eram copil avea 80 de ani terminase teologia la Viena si vorbea fluent franceza si germana. Poate o fi si asta una dintre explicatii.

@Cristian
Un alt motiv pt care mergi este pentru ca asa e traditia si macar aceea o mai respecti. Intr-adevar si eu ma simt mult mai bine cand nu e nimeni si biserica e goala. Aici insa apare o alta problema legate de ortodoxism si anume opulenta, care se aplica inclusiv la “designul interior” al bisericilor.

@Adrian
Sau pentru a agata gagici. 😉

@tac’su
Si eu m-am simtit mai bine atunci cand am intrat intr-una. Un motiv foarte important era poate si faptul ca peretii erau albi si atat.

@Gabi
Ba tocmai ca ai putea sa te bagi, dupa cum se poate observa sunt mai multe religii reprezentate aici. As fi curios sa aflu o parere “din afara” si din partea ta.

@Trexel
Multipla personalitate. Ti-au trebuit 2 ani ca sa-ti dai seama de asta? Jenant.

@Unguru
Corect.

@Vania
Atata timp cat merg la biserica, ba mai mult si platesc “dari” catre ea ma consider perfect indreptatit sa imi dau cu parerea.

@tac’su
Chestia cu botezul este again o chestie al dracului de adevarata. Legat de problema ridicata de Vania nici mie nu mi se pare ca omul acela ar fi facut ceva strigator la cer. Mi se pare ca a facut chiar ceva ok. Intr-adevar Dumnezeu e unul si acelasi indiferent de cum se numeste biserica in care te rogi la el.

@Everyone
Si daca tot am, deschis subiectul cum ati raspunde la intrebarea “Biserica/Religia – forma de manipulare?”

User Gravatar
Gabriel LES said in December 27th, 2009 at 9:06 pm

In primul rand as spune ca nu ne nastem crestini, oricat de crestina am considera tara in care ne-am nascut, … asta la fel cum nu am parte de in BMW nou nout daca nevasta mea naste intr-un garaj, nu???? Crestinii se fac nu se nasc spunea cineva, iar alegerea religiei este o chestiune care trebuie sa se faca cu discernamant … asta este ceea ce spune si Biblia, care este, sau ar trebui sa fie cartea de capatai a oricarei religii (desi Domnul Isus Hristos nu a infiintat o religie cand era pamant). Deci ca referinta biblica este textul din Marcu 16:16 – 16. Cine va crede si se va boteza va fi mantuit; dar cine nu va crede va fi osandit. Deci ca sa te botezi, trebuie sa crezi, ca sa crezi trebuie sa ai o varsta care sa iti permita o decizie de acest gen.
Deocamdata atat. O sa revin, daca va fi cazul.

User Gravatar
rAuLiTo said in December 28th, 2009 at 12:26 am

@Gabi Biblia zice multe, doar depinde de cine citeaza din ea si ce religie e acel cineva, eu din cele auzite din diferite discutii pe teme religioase citeaza doar ce vor ei sa transmita impatimitilor altor religii precum ortodoxismul sau catolicismul

User Gravatar
rAuLiTo said in December 28th, 2009 at 12:28 am

@Satmareanu vezi daca mergi asa rar la biserica de aia ai avut tu impresia ca a fost boring 😀

User Gravatar
Gabriel LES said in December 28th, 2009 at 8:59 am

rAuLiTo

Pai … noi de ce nu am sti citi Biblia? :)

Crezi ca doar preotii trebuie sa aiba acces la Ea?

User Gravatar
Adrian SM said in December 28th, 2009 at 10:08 pm

@ Gabriel Les Da gipanu unde-l ţii?

User Gravatar
Gabriel LES said in December 28th, 2009 at 10:24 pm

Nu inteleg intrebarea Adrian SM!

User Gravatar
guerilla urbana said in December 29th, 2009 at 7:01 am

ai deschis cutia Pandorei, cine face ca tine, ca tine sa pateasca…

User Gravatar
Satmareanu said in December 29th, 2009 at 8:55 am

@raulito
Tocmai datorita faptului ca merg rar ar fi trebuit sa mi se para mai putin boring ca celorlalti.

@guerilla
Yes, thank you.

User Gravatar
tac'su said in December 29th, 2009 at 10:38 am

v-am spus eu ca-i subiect sensibil

User Gravatar
guerilla urbana said in December 29th, 2009 at 7:24 pm

Poporul roman daca nu e masochist (vezi ultimele alegeri cind nici macar nu si-a dat singur o sansa sa fie altfel) sigur e pasionat de genul horror (vezi stirile de la ora 5). De ce ar fi religia altfel? E chestie de cerere si oferta… Nimic mai simplu…

User Gravatar
Adrian SM said in December 29th, 2009 at 8:11 pm

@Gabriel Leş Nici eu nu am prea înţeles paralela făcută de tine cu garajul şi gradul de creştinism al unei ţări… :) Când am citit BMW, mi-am amintit că mai circuli uneori şi cu un Frontera… Eram tare obosit aseară, după o zi de muncă fără egal… :)

User Gravatar
Gabriel LES said in December 29th, 2009 at 9:09 pm

aha

pai incercam sa spun ca indiferent daca ne nastem intr-o tara care isi spune crestina, nu inseamna ca s-a nascut un crestin!!! Crestinii se fac nu se nasc!!! Copilul meu nu este crestin pana ce nu alege el sa fie crestin!!!

User Gravatar
Adrian SM said in December 29th, 2009 at 9:14 pm

@Gabril Leş Pentru mine modelul e Roberto Baggio, un fost mare fotbalist italian.Tipul a fost botezat catolic ca orice italian la vremea aia.Când era la apogeul carierei a trecut la budism.

User Gravatar
Cristian said in December 30th, 2009 at 12:11 am

@Gabriel Les: dar pe copilul tau il duci la biserica pe care tu ai adoptat-o sau il ii prezinti ce alternative are dupa ce are discernamant (ma refer destul de mare incat sa aleaga) il lasi sa aleaga ?
Copilul pana la o anumita varsta e usor manipulabil si ii pot fi insuflate unele directii de cele mai multe ori si atunci alegerea nu mai e 100% a lui…

User Gravatar
Gabriel LES said in December 30th, 2009 at 8:59 am

Pt Cristian

Categoric ca il las sa aleaga! Cu ce ma ajuta ca isi va spune crestin, daca pe el nu il va interesa de fel! SI … pana la o anumita varsta ai responsabilitati serioase si cu copilul, insa dupa varsta majoratului cand stie si poate sa aleaga singur … nu mai aleg eu, ca tata, de exemplu.

User Gravatar
guerilla urbana said in December 30th, 2009 at 3:06 pm

pai la 18 ani daca ma lasau parintii sa aleg diverse lucruri, inclusiv religia, probabil la ora asta nu mai clapaceam pe net ci cintam cu un autobuz intreg: “cine sare, cine sare-acum cu mine?”… Pai daca nu-i indruma parintii, cad prada diverselor secte sau culte care umbla sa racoleze fraieri ca sa se foloseasca de ei… Extremele sint la fel de nesanatoase indiferent de directia pe care au luat-o. Ce stie un om la 18 ani? Mai nimic… D-apoi ce religie sa adopte… Eu zic ca chestia asta cu copilul liber sa-si aleaga religia ori e aberatie ori ipocrizie…

User Gravatar
m3 said in December 30th, 2009 at 8:47 pm

vai ce-am mai lipsit…
deci in primul rand daca mai vad vreodata vre-o fac al dracului de urat
in al doilea rand, sistem. ce-i aici sistemul?
in al treilea rand, doua ore poate fi extrem de mult sau poate fi o nimica toata, depinde de context. aici contextul il croieste in mare masura popa.
in al patrulea rand, in cele 5 milenii de manipulare, citim si de o atfel de forma. dar manipularea poate fi malefica sau mai putin, functie de scopul ei. aici fac paralela cetita mai in amonte cu copilul care nu e in stare sa decida in numele lui neavand o baza de referinta informala
in al cincilea rand, ortodoxismul e mai putin flexibil ca alte confesiuni, mai auster si mai categoric, asat neinsemnand ca nu poate dainui astfel. cu usoare nuantari pe permisivitate care cautandu-le foarte atent, in unele zone le gasim
in al saselea rand, cum pestele de la cap se impute, in genere problema vine de sus in jos, asat neinsemnand stric ca la nivel de nucleu nu pot aparea actiuni ce pot determina evolutii de jos in sus
nu in ultimul rand, colindul sau cantecul religiosare rolul lui, aici fiind vorba de conexiuni cu traditii locale, cu forme de juxtapunere ale celor doua componente: laic cu bisericesc. Pentru alegerea lui nu trebuie decat data o palma popii sau cantorului

User Gravatar
Ioan Roman said in January 17th, 2010 at 12:16 am

Cristian, sunt mandru de tine.
“Inainteaza în larg” si vei descoperi noi dimensiuni ale vieii…
Ioan Roman, paroh Calvaria

User Gravatar
Satmareanu said in January 17th, 2010 at 10:07 pm

@Ioan Roman
Bun venit, părinte. In primul rand as vrea sa va felicit pentru site-ul bisericii. Nu stiam ca exista si nici macar nu imi inchipuiam ca exista vre-o biserica in Satu Mare care sa aiba un site.
In al doilea rand mi se pare ca ar fi extrem de interesant sa aflam si punctul dumneavoastra de vedere referitor la subiectul discutiei. Asa ca, daca binevoiti, “tastatura va apartine”.

User Gravatar
Sfaturi-Utile said in June 27th, 2010 at 9:37 pm

Felicitari tocmai a-ti descoperit America:))

Leave A Reply

 Username (Required)

 Email Address (Remains Private)

 Website (Optional)